Taxi de Jonge - Poortvliet

De eerste taxi van Kees de Jonge werd overal voor gebruikt

Miriam Govers-De Jonge duikt met haar vader Kees de Jonge in de geschiedenis van het taxibedrijf dat in 1920 door de opa van Kees aan de Stoofstraat 20 in Poortvliet werd opgericht. “Vrijwel niemand had in die tijd een auto en de taxi bracht uitkomst als mensen naar elders moesten. Met de eerste taxi werd zelfs brood bij de mensen buitenaf bezorgd en op de terugweg bracht opa dan weer meel of andere landbouwproducten mee. Dat kun je je nu niet meer voorstellen”, blikt de derde en vierde generatie van het familiebedrijf terug.

Vooruitstrevend ondernemer

Kees vertelt dat zijn opa en oprichter van het bedrijf een vooruitstrevende ondernemer was. “Hij speelde heel handig in op de technische ontwikkeling en vraag vanuit de markt. In het begin was hij vooral fietsenmaker, maar gaandeweg kwam daar het onderhouden van tractoren, landbouwmachines, vrachtauto’s en personenauto’s bij. De eerste taxi die hij kocht werd voor van alles en nog wat gebruikt. Een ritje naar de dokter of notaris, vervoer voor bruiloften, feesten, partijen en ook voor begrafenissen. Naast luxe personenvervoer deed de taxi ook dienst als bestelwagen voor het wegbrengen en ophalen van allerlei goederen.”

Splitsing taxi- en autobedrijf

Kees nam het auto- en taxibedrijf in 1984 van zijn vader Gilles de Jonge over. In 2007 droeg hij op zijn beurt het stokje over aan zoon Niels die het autobedrijf onder zijn hoede nam. Het taxibedrijf werd niet veel later (in 2010) door dochter Miriam van haar ouders Kees en Ina overgenomen. “Wij richten ons al jarenlang voornamelijk op zorgtaxi en schoolvervoer. Met de deeltaxi zijn we bewust gestopt. Het afraffelen van dat soort uitgeknepen taxiritten past helemaal niet bij onze aanpak waarbij het vooral om persoonlijke aandacht en een stukje extra service draait”, aldus Miriam.

Persoonlijk en integer

Bij Taxi De Jonge draait het al 100 jaar lang om persoonlijke aandacht en service op maat. “Dat is ook precies de reden waarom mensen bewust voor ons kiezen. Met mijn man Jan, Hans Roggeband en ikzelf hebben we chauffeurs met veel levenservaring en mensenkennis. Dat is belangrijk. Naast goed en veilig autorijden draait het bij ons immers ook om sociale aspecten. In een zorgtaxi hoor je bijvoorbeeld vaak persoonlijke verhalen en worden soms ook diepere emoties getoond. Wij gaan daar op een hele integere en vertrouwelijke manier mee om. Dat is al 100 jaar zo en dat zal in de toekomst wat mij betreft ook altijd zo blijven. Mijn jongste dochter Kelsey springt regelmatig bij in het taxibedrijf, dus de volgende generatie dient zich al aan”, besluit Miriam.